Enten du er vegetarianer, på lowcarb-diett eller spiser glutenfritt – eller bare er på utkikk etter et nydelig måltid – er det mange matopplevelser å glede seg til på Malta! Her er to av mine sunne favoritter.
Den berømte Middelhavsdietten er ikke særlig utbredt på Malta. Befolkningens forkjærlighet for brød, ferdigmat og pasta – sistnevnte gjerne tilbredt og solgt av immigranter fra Sicilia – har gjort overvekt og diabetes til en stor samfunnsutfordring.
– Maltesere liker å leve det gode liv. Det inkluderer dessverre ikke å spasere, så hver familie her har i gjennomsnitt tre biler, forklarte Bernard (32), som er født og oppvokst på øya.
Dette, i kombinasjon med at forurensning og overfiske har redusert tilgangen på fisk, og at frukt og grønt importeres fra utlandet til stive priser, har ført til at en malteser i dag har dobbelt så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn en gjennomsnittlig EU-borger.
Malteser har i dag en dobbelt så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn en gjennomsnittlig EU-borger.
Men noe er i ferd med å skje. De siste ti-femten årene har det dukket opp flere kafeer og restauranter som passer for den som er litt over gjennomsnittet opptatt av hva som puttes i munnen – enten grunnet helse, vekt eller allergier. Eller den som rett og slett synes at sunn mat smaker godt!
Tips: Porsjonene du får servert i Malta er betydelig større enn i Norge.
Tips 2: Det vanlig med rundt 10 % tips.
SOUL FOOD
“Come. Relax. Nourish your body & soul” er slagordet her. Hos Soul Food får du både vegetar- og veganretter, ayurvediske retter, friske juicer, hjemmelagde paier og økologisk vin. De har sitte plasser utenfor, samt en hel etasje over.
Jeg kjøpte en ferskpresset juice med ingefær, eple, sitron og gulrot som både var god og fyldig.
Adresse: 76 Merchants street, Valletta.
Nettside: https://www.facebook.com/soul.food.valletta
PURE
Dette stedet må ha Maltas hyggeligste og blideste betjening! Her kan du blant annet sette sammen din egen salat med spennende ingredienser og dressinger, som varierer fra dag til deg. En “liten” salat er på størrelse med en vanlig, norsk middagsporsjon.
Jeg kjøpte i tillegg en grønn juice avokoado, ananas og banan som var så god at jeg får vann i munnen bare jeg skriver om den … I tillegg kjøpte jeg en “bananaroon” til dessert – en slags cupcake helt uten mel, sukker og nøtter.
Eneste ulempe med dette stedet er få sitteplasser, de har kun seks stoler langs en bardisk tilgjengelig. Til gjengjeld tilbyr de gjestene gratis ingefærshots 🙂
Adresse: Triq il-Kbira, Sliema.
Nettside: https://www.facebook.com/PureMalta/timeline
Kilde: http://www.nytimes.com/2015/12/22/world/europe/on-a-mediterranean-island-but-far-from-a-mediterranean-diet.html?_r=0[