Bli med til Antigua og Guatemalas gåtefulle fjellområder!
– Her i Antigua utsettes vi for fem-seks jordskjelv hver dag, men det går flere år mellom de store, massive skjelvene, forklarer guiden vår. Vi stanser opp i byens grønne lunge, Centro Parko. – Byen er området av omgitt av tre vulkaner, men slapp av; bare én er aktiv.
Les mer: Smarte reisetips til Antigua!
Velkommen til eksotiske Guatemala. Kvelden før ankom vi kolonibyen Antigua, etter en 28-timers reise fra Oslo via London og Miami. Da var det tre dager siden den nærliggende vulkanen Pacaya spydde ild og aske mot himmelen. På klare dager kan man fortsatt se mørk røyk stige fra krateret.
Vi passerer en sikkerhetsvakt med pumpehagle, som hilser stivt. Kriminaliteten og drapsraten i Guatemala beskrives som ”svært høy”, og væpnede ran av turister er ikke direkte uvanlig. Likevel regnes Antigua som en forholdsvis trygg by. I hvert fall på dagtid. Ingenting ved Guatemala virker så langt kjedelig. Og i morgen begir vi oss ut på oppdraget som er hovedformålet med reisen: Besøket hos Latin-Amerikas ledende romprodusent, Zacapa.
Kriminaliteten og drapsraten i Guatemala beskrives som ”svært høy”, og væpnede ran av turister er ikke direkte uvanlig. Likevel regnes Antigua som en forholdsvis trygg by.
Hus over skyene (“House above the clouds”)
Zacapa har flere ganger blitt kåret som verdens beste rom, og er et selvfølgelig inventar på eksklusive barer verden over. Årlig selges rundt 230.000 kasser av rommen. Hemmeligheten bak suksessen? Den venter på oss 2300 meter over havet, i Guatemalas høyland.
Etter en halvtimes reise over frodige fjellområder, synker helikopteret ned på landingsplassen ved det berømte ”Huset over skyene”. Det er her, i lagerbygningene foran oss, at Zacapas dype aroma, mørke farge og kjente, fyldige smak utvikles.
– Den kjølige fjelluften reduserer fordampingen, og bidrar til at rommen utvikler seg saktere, forteller Lorena Vasquez, en av verdens få kvinnelige masterblendere. – Dette gir den sin helt spesielle karakter.
Lorena har utviklet en smaks- og luktesans uten sidestykke. Hun får æren av å stå bak Zacapas suksess, og det var hun som en gang i tiden bestemte at lagringsfasilitetet skulle bygges akkurat her.
– Rommen har alltid vært trofast mot meg, og den klager aldri, smiler hun, og legger til at hun flyttet fra hjemlandet Nicaragua til Guatemala da hun møtte eksmannen sin. De ble skilt etter syv år. – Forholdet til rom er faktisk det lengste jeg har hatt …, gliser hun.
Ni millioner liter rom
Heten slår mot oss idet vi entrer sveiseverkstedet. Lukten av brent tre blander seg med den sterke aromaen av rom. Her brennes rundt 120 tønner daglig.
– Etter å ha blandet rom fra ulike årganger og med forskjellig karakter, lagres resultatet i disse fatene. De har tidligere inneholdt blant annet amerikansk whiskey, sherry og fransk cognac, forklarer Lorena. – Under lagringen påvirkes smaken av tømmeret.
Lorena drar oss med videre. Det er spådd uvær, og helikopterpiloten har gitt beskjed om at han ikke planlegger å vente hvis vi blir forsinket. Skulle vi bli sittende værfast, kommer vi neppe til å tørste: Langsmed veien, på de store uteplassene og i åpne hallene passerer vi tusenvis av tønner med rom.
– Vi produserer ni millioner liter rom årlig, og noe skal lagres i opptil 25 år. Det krever sin plass, nikker Lorena.
Sugar in the morning?
Etter rundturen ved Huset over skyene, fortsetter helikopterturen sørover og bort fra uværet. Under oss ligger rester av mayaenes myteomspunnede sivilisasjon, med sine menneskeofringer og unike pyramider. Fortsatt er 60 % av Guatemalerne etterkomme av mayaindianere, og 22 mayaspråk snakkes rundt om i landet.
Vi tar inn for landing på Guatemalas sørvestlige kyst. Her er et av verdens beste områder å dyrke sukkerrør, dette er nemlig et sted sola alltid skinner. Overgangen fra kjølig fjelluft til stekende hete på 50 minutter, er absurd.
– Nå befinner vi oss kun 240 meter over havet, og ikke langt fra Stillehavet, forklarer Lorena. Sukker er råmaterialet i rom, og Zacapa har likeså greit sin egen plantasje på 7500 hektar. Dette gir dem full kontroll over prosessen.
Vi begir oss inn på de massive åkrene, med sukkerrør så langt øyet kan se. Her, i denne fruktbare vulkanske jorden, er det Zacapa-rommen fødes. Innhøstingsperioden er fra midten av november til begynnelsen av mai. Da kuttes rørene manuelt av arbeidere med machete.
– Sukkerrørene fraktes til destilleriet, hvor støv og jord skylles bort. Deretter kuttes de opp, før de havner i møllen. Her knuses de, og juicen renner ut, forklarer Lorena.
Vanlig rom lages av et biprodukt av denne prosessen; melasse. Til Zacapa benyttes derimot den første honningen fra sukkerrørene. Denne kalles jomfruhonning, og danner basisen for rommens unike smak.
Tilbake til Antigua
Etter en lang dag i rommens tegn, er vi tilbake i spanjolenes gamle koloniby, Antigua. Motorsykler og gamle biler rister over steinhellene og etterlater en intens lukt av bensin. Kvinner i fargesprakende, tradisjonelle klær er fast bestemte på å selge oss håndlagde smykker for seks kroner stykket. Det er lett å forstår hvorfor Antigua er et populært og eksotisk reisemål for eventyrlystne turister og backpackere fra hele verden.
… og så klatrer vi opp en aktiv vulkan
Blir du lei av å sitte i en lun bakgård og skåle med rom, mangler det ikke på andre aktiviteter å kaste seg uti. Flere turoperatører tilbyr guidede vulkanturer – er du hard nok kan du også overnatte langs fjellsiden.
Vi bestemmer oss for å sjekke ut vulkanen Pacaya, og leier én guide og to hester som tar oss 2300 meter opp til et krater som frem til forrige søndag var 70 meter dypt. Nå er det fylt opp med nystørknet lava.
Fortsatt er det mulig å skimte små elver av rødglødene malma mellom steinene.
Hestene må vente på stien mens vi skrenser nedover skråningen. Fortsatt er det mulig å skimte små elver av rødglødene malma mellom steinene. Varmen svir mot bena idet vi nærmer oss, og guiden trekker en pose marshmallows opp fra sekken. Vi brekker løs noen grener, og starter grillpartyet.
Frister ikke vulkansk marshmallows, er et jevngodt alternativ å leie guide med bil og dra til mayaruinene i Iximchi. Sett av rundt tre–fire timer.
Massasje og tankefull avskjedsdrink
Når den jetlag-herjete kroppen din skriker etter søvn på ettermiddagen, kan du slappe av med en massasje ved et av Antiguas mange studioer, hvor prisene starter på rundt 280 quetzales (rundt 215 kroner) for én time.
Vi avslutter reisen med et glass Zacapa ”on the rocks” på den lokale baren. Når du kjenner til historien og hemmeligheten bak drikken, blir smaken på mange måter større, og du drikker langsommere. Vi tenker på arbeiderne med matchete på sukkerplantasjen, på Lorena, som har viet nesen og livet sitt til rommen, og på gutta i heten på sveiseverkstedet. Salud!
Foto: Guatemala Tourism Board og Reisepluss.no
Utdrag av teksten har tidligere stått på trykk i Mann. Reisepluss.no gjør oppmerksom på at flybilletten til denne reisen ble betalt av Diageo.[:]
Fantastiske GuaTEMALA! SÅ SPENNENDE Å BESØKE ZACAPAS PRODUKSJONEN, BEDRE ROM SKAL MAN LETE LENGE ETTER. ALLTID EN KLASSIKER Å GRILLE MARSHMALLOWS PÅ PACAYAVULKANEN, OG IKKE MINST TA SEG EN TUR I DEN EKSOTISKE LAVA STORE;) FLOTTE BILDER!
Enig, jeg er fortsatt stor fan av zacapa 🙂 så gøy at du også har vært der, har foreløpig ikke møtt mange andre nordmenn som har vært på pacaya 🙂
tusen takk for hyggelig hilsen!