Økologisk vinsmaking i Nice

– Bøndene bruker masker når de sprayer druene med plantevernmidler. Kjemikaliene vaskes ikke av når druene blir til vin, forteller foredragsholderen vår.

Hun ser utover forsamlingen rundt trebordet, innerst i et enkelt lokale fire trikkestopp nord for Nice sentrum. Til daglig fungerer bygget som lager og kontor for en vinimportør. Nå sitter vi her – to norske venninner, et australsk og britisk par, og to jenter fra Irland – for å lære om franske, økologiske viner.

Foredragsholderen, en canadisk sommelier, snakker engasjert om fordelene ved «å bruke naturen selv for å overvinne naturen». Men selv om temaet er viktig og til dels alvorlig, er det lagt opp til en hyggelig, underholdende kveld med uformell atmosfære..

Se stemningsvideo fra vinsmakingen her!


Vinsmaking uten sulfitter

Hva er egentlig økologisk vin? Det norske vinmonopolet bruker denne definisjonen:

«Økologisk vin er laget på druer som er dyrket uten kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Produsenten følger strengere reglar for tilsetninger, som for eksempel svovel. Økologisk vin er sertifisert av en offentleg godkjent kontrollinstans.»

Venninnen min hevder hun ikke får vondt i hodet dagen derpå når hun har drukket økologisk vin. Det kan skyldes at økologisk ikke inneholder sulfitter, slik at alle som er allergiske mot dette, unngår reaksjoner. Vanlig «fyllesyke» slipper man ikke unna ved inntak av store mengder vin, uansett hvor økologisk den er!

 

Vinsmaking i NicePå en snurr

Foredragsholderens forteller hva slags vin som passer til hvilken mat. Og hvorfor det er utfordrende å kombinere rødvin med sterkt krydrete retter, mens noen fungerer svært godt med salt mat.

Vi snurrer på glassene, lukter og smaker. Det lukter eple. Kirsebær og jord. Glassene snurres igjen og lukten øker i intensitet. Fersken!

Mellom sansingen spiser vi brød med fiken og skyller munnen med vann.

– Vinflaskene fikk opprinnelig ulike fasong fordi mange folk ikke kunne lese. For å skille de ulike vinene fra hverandre, var det bare se på flaskene, forteller foredragsholderen.
Videre forteller hun om ulike franske viner og vindistrikter. Om hvordan vin bør oppbevares, og hva glassene fasong betyr for smaksopplevelsen.

Foredragsholderen vår
Foredragsholderen denne kvelden kom fra Canada og var utdannet sommelier.

 

Dyr, men ikke nødvendigvis god

Halvannen time senere har vi smakt oss gjennom fem viner. Både røde, hvite og boblende.

– Jeg visste ikke at det brukes så mye gift i vinproduksjon, forteller venninnen min. – Og at kjemikaliene renner ned i jorden og grunnvannet rundt vinrankene.

Det som skiller denne kurskvelden fra andre vinkurs, er nettopp fokuset på økologi.

– Foredragsholderen trakk også frem at rimelig vin kan være like god som dyr vin, men at den koster mindre fordi flasken og etiketten er enklere. Vi forbrukere blir lett blinde og kjøper flotte viner når vi skal gi gaver. Det må vi lære oss å se forbi, avslutter venninnen min. – I motsetning til hvordan druene dyrkes frem, har jo ikke flaskens utseende noe å si for smaken …

 

Les mer om økologisk vinsmaking i Nice på kurssiden her.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no