Det er mer å gjøre i Siem Reap enn å besøke templer. Jeg deltok på et Khmer-matkurs, og her deler jeg to av oppskriftene.
Mulighetene er mange for den som vil lære seg å kokkelere som en Khmer. Etter å ha blitt overbevist via et blogginnlegg valgte jeg kurset hos ved Mahob Khmer Restaurant, som holder til i et flott, tradisjonelt trebygg ti minutter nord for sentrum. Restauranten har sin egen økologiske gård som produserer alt kjøkkenet serverer av grønnsaker.
Kursprisen på 33 dollar var rundt ti dollar høyere enn hos konkurrentene, men så de lovte også «det lille ekstra».
Kyllingpulver og bitter melon
Jeg ble tatt godt i mot og plassert ved et bord ytterst på terrassen med utsikt over den frodige gårdsplassen. Etter å ha tørket hendene med en kjølig, fuktig klut, fikk jeg en Mohito-velkomstdrink, hjemmelagd banansnacks og en flaske vann.
Samtidig ble matvarene og utstyret rigget opp på kjøkkenbenken ved siden av. Jeg hadde bestilt standard meny, men ble fortalt at vi i dag skulle lage deluxe-menyen:
- Reke- og fiske mousse på sitrongress-spyd med chili- og plummesaus
- Suppe med fiskeboller, bitter melon og sopp
- Wok med biff Lok Lak og pepper, brønnkarse og ris
- Banan «sago» i koksmelk
Kokken som ledet kurset snakket like uforståelig engelsk som de fleste andre jeg møtte i Kambodsja, så det var vanskelig å stille spørsmål og føre lange samtaler. Men å følge instruksjonene var enkelt. Etter hver oppskrift tok vi en pause, for å spise retten vi hadde lagd.
Det var gøy å bli introdusert for ingredienser jeg tidligere aldri hadde brukt i matlaging
Porsjonene var store, og jeg var veldig fornøyd med kvaliteten og smaken på rettene som var valgt ut. Det var også gøy å bli introdusert for ingredienser jeg tidligere aldri hadde brukt i matlaging, som water cress (brønnkarse), kyllingpulver (lagd av tørket kyllingkraft), bitter melon og tapioca-perler.
Gårdsturen som forsvant
Men alt fungerte ikke like bra. På nettsiden var det oppgitt at kurset skulle starte med et besøk ved den økologiske gården likte utenfor sentrum hvor restauranten får grønnsakene sine fra. Her skulle kursdeltagere selv få mulighet til å plukke sine egne grønnsaker. Dette hoppet de enkelt og greit over, uten nærmere forklaring. De økologiske grønnsakene var allerede plassert i en kurv på benken da jeg ankom. Men å lage mat ute på en nydelig terrasse av mørkt tre, med vannspeil og palmer i bakgrunnen er en flott opplevelse uansett, så jeg valgte å la temaet ligge.
Hygie… hva-for-noe?
I Kambodsja har de et annet forhold til hygiene enn i Europa, det må man bare prøve å lukke øynene for. Jeg synes likevel det var ubehagelig å ikke finne såpe til å vaske hendene med etter å ha behandlet rå fisk. Jeg reagerte også på at det ble brukt samme skjærebrett og kniv til både rå fisk, rått kjøtt og grønnsaker. Det hele toppet seg med at kokken smakte på maten min med en skjer, for deretter å røre rundt i retten med den samme skjeen direkte etterpå …
Mahob Khmer skal være en av de «fine» restaurantene i Siem Reap, så jeg usikker på om de hygieniske forholdene er bedre under de andre matlagingskursene.
Hjem med pepper og oppskrifter
Alle rettene var spennende og smakfulle. Etter å ha betalt, nevnte jeg «tilfeldig» at det sto på nettsiden at alle kursdeltagere skulle få en boks med krydder. Siden jeg følte meg snytt for turen til åkeren, ville jeg i hvert fall ha den lille kryddergaven min! Betjeningen måtte ta en telefon, deretter måtte jeg vente fem minutter, og så kom en av de ansatte smilende med en liten rød kurv fylt med lokalt pepper. (Pepper er en stor greie i Kambodsja …) I tillegg fikk jeg ark med oppskriftene.
Jeg vil absolutt anbefale å ta et matkurs mens du er i Siem Reap, om så kanskje ikke hos Mahob Khmer … 😉
Reke- og fiske mousse på sitrongress-spyd med chili- og plummesaus
Til to personer.
200 g reker
100 g fisk (f.eks. torsk)
8 hele sitrongress (mange innvandrerbutikker har disse frosne)
30 g sukker
10 g hakket hvitløk
20 g hakket sjalottløk
20 g hakket vårløk
1 g østerssaus
1 g kyllingpulver (dette er tørket kyllingkraft, så jeg tipper du kan bruke kyllingbuljong i stedet)
En klype salt
En klype pepper
Olje til steking
Chili-plumme-saus
50 ml søt chilisaus
50 ml plommesaus
Saften av en halv lime
1. Lag sausen først. Ha alle ingrediensene i en panne og la det småkoke i fem minutter. Sett til side og avkjøl.
2. Finhakk reker og fisk, og bland inn de resterende ingrediensene. Rør i rundt et minutter. Del deigen i åtte deler, og fest hver rundt nedre del av hvert sitrongresset, nesten som du legger pinnebrøddeig rundt en pinne. Det blir lettere hvis du først heller litt olje i hendene.
3. Stek «spydene» i en varm stekepanne til de er gylne utenpå, og fisken er gjennomstekt.
Serveres på en tallerken med litt salat og en skål med chili-plumme-sausen.
Banana Sago med kokosmelk
1-2 personer
2 bananer
40 g tapioca-perler
20 g mungbønner
300 g kokosmelk
100 g sukker
5 g salt
5 dl vann
1. Ha tapioca-perlene og mungbønnene i en bolle med vann, og la dem ligge i en halvtime.
I mellomtiden skreller og kutter du bananene i store terninger.
2. Etter en halvtimes tid koker du opp vannet i en kjele. Ha i mungbønner, tapioca-perler, salt og sukker. La koke og rør jevnlig til mungbønnene kjennes myke, og ha i sukker, bananer og kokosmelk.
3. La det hele koke i tre minutter mens du rører. Nytes varm eller avkjølt.
[:]