Midt Gudbrandsdalens eventyrlige omgivelser inviterer Skåbu fjellhotell til en personlig og herlig gourmetopplevelse.
Oppholdet ble arrangert av Gvegen.no, derfor er artikkelen å regne som reklame. Ingen har derimot ikke lagt føringer for innholdet i teksten, og alle meninger er våre egne.
– Jeg hadde ingen tilknytning til Skåbu før svigerforeldrene mine kjøpte en fjellgård her og startet med villsaudrift, forteller Henrik Sverdrup Beston, som opprinnelig kommer fra Bærum. Verken han eller samboeren Jannicke Haug Doksæter hadde formell bakgrunn fra hotell- eller restaurantbransjen, da svigerfaren plutselig overtalte dem til å være med og omgjøre en nedlagt nærbutikk til et lite hotell.
– Bygget var så gammelt at mange anbefalte oss å rive det, men det lå så mye lokalhistorie i veggene at vi bestemte oss for å totalrenovere i stedet, forteller Henrik.
Planen var å få hotellet opp på beina, og deretter overlate driften til andre. I tiden som fulgte la Henrik og Jannicke alt de hadde av tid, penger og lidenskap i å skape sitt eget drømmested. Resultatet ble et boutiquehotell med tolv dobbeltrom og fem leiligheter ved foten av Jotunheimen nasjonalpark, omgitt av maleriske bygdetun og fjell.
Les mer fra Gudbrandsdalen
- Unik overnatting i Gudbrandsdalen
- Her får du middag på fjellet i Gudbrandsdalen
- Lei elsykkel i Gudbrandsdalen!
- Gode spisesteder i Gudbrandsdalen
- I denne kunstinstallasjonen kan du grille din egen middag!
– Vi bygde hotellet opp fra bunnen av, og designet alt selv. Jeg er opprinnelig håndverker, og har for eksempel lagd peisen og flere av dørene selv, og blant annet skåret ut lufteventilene av tre. Mange av materialene fant jeg i nærområdet, forteller Henrik.
I tillegg er alle møblene kjøpt brukt. Noe fant samboerparet på Finn.no, mye kjøpte de av et Choice-hotell som skulle renoveres. Resultatet ble et helt unikt og hjemmekoselig interiør.
Da hotellet endelig sto ferdig, bestemte Jannicke og Henrik seg for å drifte det selv i ett år. Det var i 2019.
Produserer mye av maten selv
På Skåbu går jakttradisjonene over ti tusen år tilbake i tid, og bygda har en innholdsrik matkultur som samboerparet tidlig bestemte seg for å videreføre.
– Vi satser på mat basert på de fantastiske råvarene som finnes i Gudbrandsdalen, forteller Henrik. – Vi foredler både vår egen sau, samt vilt fra lokale jegere og utmarksdyr fra bøndene rundt oss. I tillegg lager vi egne pølser, bacon, skinker, fenalår og rene kjøttstykker som serveres i restauranten. Vi lager også vår egen ost, og kjøper fersk fjellørret fra lokale fiskere. De gode råvarene er nok årsaken til at vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra restaurantgjestene.
På tross av at det er få år siden Skåbu fjellhotell åpnet dørene og den første perioden i tillegg var preget av pandemi, har Henrik og Jannicke allerede hatt gjester fra Brasil, India, USA, Canada og nesten hele Europa.
Hotellets kokk har fire års kulinarisk utdannelse fra Oxford, og jobbet tidligere på ulike restauranter med Michelin-stjerner i utlandet. Da Henrik hørte om kokken, inviterte han ham umiddelbart til Skåbu.
– Jeg viste frem fiskevannene og gårdene vi fikk råvarene fra, og vi sanket bær og planter fra skogen. Til slutt sa han ja til å jobbe her i ett nå, sier Henrik.
Det er tre år siden.
En annerledes gourmetopplevelse
Hotellets restaurant har tastingmeny hver kveld, og tilbyr vanligvis ikke á la carte. Skulle man likevel ønske kun én forrett eller hovedrett, lar det seg likevel løse. Kjøkkenet har også alltid en hamburger av elg på lur.
En tastingmeny med fire retter koster i skrivende stund kroner 690,–, mens vinpakken ligger på kroner 590,–. Det er en god pris for måltidet som serveres, var alle i mitt reisefølge enige om. Spesielt med tanke på kvaliteten på råvarene, hvor mye som gjøres lokalt, og ikke minst hvor lekkert alt ble presentert. Prikken over i-en er naturligvis omgivelsene. Det er ikke hver dag man befinner seg på fjellet 870 meter over havet og nyter hjemmelagd gourmetmat.
Henrik presenterer alltid de ulike rettene for gjestene. Vårt måltid bestod av:
- Hjemmelags surdeigsbrød av rug med fenalår, rømme og viltsaus.
- Jordskokkpuré i et skall av tørket og fritert jordskokk, med krønsj av jordskokk.
- Tomatsalat.
- Asparges med hjemmelaget hollandaisesaus, strimlet reddik samt fritert byggryn og bokhvete.
- Indrefilet av hjort til hoverdrett, med bakt løk med fylt med blomkålpuré, honningaioli, fritert potetball, og demiglace laget på kraftbein fra elg (“Vi reduserer femti liter til tre liter, øker deretter med vin og reduserer enda mer …”)
- Triple sjokoladekake.
Rommene på Skåbu Fjellhotell
Jeg bodde på et vanlig dobbeltrom, som i likhet med resten av hotellet var moderne og komfortabelt, med et passe stort skrivebord, tv, seng og et lite kjøleskap. Innredningen var enkel, uten noe ekstra eller dilldall som fasttelefon, notatblokker og pynteputer. Foreløpig har ikke alle rommene hårføner, men det kan lånes i resepsjonen.
Ettersom hotellet er såpass nytt, er rommene fortsatt “work in progress”, men hit kommer du uansett ikke for å tilbringe tid innendørs. Det er maten og aktivitetene naturen rundt som lokker med det lille ekstra.
Personlig tenker jeg at bilder av lokale kunstnere kunne gjort hotellrommene enda mer hjemmekoselige, akkurat som den hyggelige peisestuen. En hylle over vasken på badet til å plassere toalettsaker, hadde også vært praktisk. Jeg liker at stadig flere hotell slutter med små bruk-og-kast-flasker med sjampo og balsam, men å holde seg til ett merke på badet hadde også vært en enkelt forbedring. At håndklærne av miljøhensyn ikke skiftes hver eneste dag, synes jeg er et pluss. Hjemme har de færreste behov for nye håndklær daglig. Skulle en gjest likevel trenge flere eller nye håndklær, er det naturligvis bare å gi beskjed i resepsjonen. Alle i reisefølget mitt sov veldig godt, så madrassen og putene var det ingenting å utsette på! Det var også veldig hyggelig å bli møtt med en liten håndskrevet velkomstlapp, en sjokoladebit og litt hjemmelagd granola. Mer skal det ikke til for å få en hotellgjest til føle seg ekstra velkommen”!
Hotellfrokost på Skåbu
Som gjest fyller du ut et frokostskjema som leveres resepsjonen kvelden i forkant. Her krysser du av for hva du ønsker av mat, samt oppgir eventuelle allergier. Dette var opprinnelig et korona-tiltak, som ble fast da gjestene ga uttrykk for å sette pris på det. Ettersom du kun bestiller det du har lyst til å spise, unngås også en del matsvinn. Skulle du ha lyst på mer eggerøre, hjemmelagd skinke eller bacon, osten, croissant, rabarbrasyltetøyet eller noe annet, er jeg overbevist om at det bare er å spørre servitøren om påfyll. Selv fikk jeg servert mer enn nok mat! Det er også mulig å smøre med seg matpakke for rundt kroner 60,–.