Hvorfor reiser ikke flere nordmenn til Portugal? Det er spørsmålet vi satt igjen med etter å ha tilbragt en uke i Algarve-regionen.
Etter fire timer og et kvarter på flyet, ventet sol og varme i regionhovedstaden Faro. Det var ikke bare flaks: Her kan befolkning og turister glede seg over rundt tre hundre soldager i året.
Allerede samme kveld nøt vi fantastisk sjømat, og fikk erfare den portugisiske vennligheten. For er det én ting vi begge la merke til under oppholdet, var det de mange smilene.
– Servicen har vært veldig god, oppsummerte Henrik på flyplassen da uken var omme. – Omtrent alle har vært behagelige og milde. Dessuten snakker de fleste tilsynelatende godt engelsk, det er også en fordel.
Les mer fra Portugal:
- To gode hotell i Algarve (i byene Lagos og Portomao).
- Besøk en olivengård i Portugal!
- Sjekk dette moderne designhotellet i Algarve!
Reis til Algarve i lavsesongen!
Vi reiste utenfor høysesongen, med alt det medfører av fordeler og ulemper. Flybillettene var billige, og leiebilen omtrent «gratis» (fem hundre kroner for en uke!). Alle turist-restaurantene holdt stengt, slik at vi alltid spiste på gode, autentiske steder omgitt av portugisiske familier, venner og par. De typiske turistattraksjonene hadde omtrent ikke køer, og det hersket en rolig og behagelig atmosfære hvor enn vi dro.
Det er naturligvis også ulemper ved å reise i lavsesongen. Blant annet vil du sannsynligvis oppleve å slå deg ned ved en restaurant som frister med en omfattende meny, kun for å oppdage at bare tre-fire av rettene tilbys utenom sesongen. I tillegg er havet for kaldt til å stupe uti, og ikke alle hotell har oppvarmede basseng. Noe annet vi noterte oss, uten at det plagde oss nevneverdig, var at vi sannsynligvis var rundt tretti-førti år yngre enn de fleste andre turistene. Men med vårt utgangspunkt og mål for akkurat denne reisen, veide fordelene helt klart opp for “ulempene”.
Kort oppsummert er konklusjonen vår at mange reisemål kan friste med strender og solsenger, men ikke alle kan by på samme kvalitet på maten og servicen som Algarve!
For oss fremsto Portugal som noe mer «upolert» enn nabolandet Spania, men dette bidro i hovedsak til å gjøre oppholdet mer spennende og annerledes. Uavhengig av hvor mange Spania-ferier du har vært på tidligere, vil du oppleve annerledes kultur, mattradisjoner, historie, omgivelser og natur i Portugal.
Hva spiser man i Algarve?
Hvis du liker fisk – velkommen til paradis! Sjeldent har vi spist så mye god fisk i løpet av en uke. I den lille byen Fuseta (som lå en flott og akkurat passe lang gåtur fra hotellet vårt, Casa Modesta) ramlet vi over en fantastisk uterestaurant på bryggen hvor det ble servert fersk sjømat rett fra grillen. Jeg var for oppslukt av maten, vinen, utsikten og hele atmosfæren til å huske å notere navnet, men etter litt research er jeg ganske sikker på at stedet het Casa A. Corvo …
Du kan ikke reise hjem uten å ha spist cataplana, som kort fortalt er en gryte med diverse sjømat. Vi spiste en fantastisk variant på hotellet Tivoli Marina Portimao.
Når søtbehovet melder seg, bør du unne deg en Dom Rodrigo (eller fem …). Den lille godsaken består i hovedsak av eggeplommer, sukker, kanel og mandler, og er gjerne pakket inn i gyldent papir. Mange av de tradisjonelle dessertene i Algarve viste seg å inneholde eggeplommer, noe vi ble fortalt skyldes at eggehviter tidligere ble brukt til å pusse soldatenes rustninger med. Og noe måtte man jo bruke de resterende eggeplommene til …
Carob er en frukt vi ikke hadde et forhold til før vi landet i Algarve. Fra å tidligere ha blitt mye brukt som grisefór, har carob de siste årene fått ny popularitet og merkelappen «supermat». Smaken minner om kakao, men malte carob-frø skal inneholde enda flere næringsstoffer, færre kalorier og rett og slett være sunnere. Derfor brukes carob gjerne i stedet for kakao i kaker, energibarer, kjeks, desserter og lignende.
Å kjøre bil i Portugal
Det er enkelt og greit å kjøre bil i Algarve, både på motorveiene og landeveiene. Veistandarden er helt ok.
– Det er sjeldent trafikkork her. Hvis det havner tre biler foran meg, blir jeg irritert og tenker at jeg burde ha kjørt tidligere, fortalte en lokal kvinne lattermildt til oss.
Etter kun én uke i landet er det begrenset hvor bastant jeg kan uttale meg om trafikksituasjonen, men jeg opplevde at portugiserne var flinke til å slippe hverandre frem i trafikken, og at de stoppet for fotgjengere. På nettsiden til den norske regjeringen, opplyses det derimot om at portugisisk kjøremønsteret er mer aggressivt enn vi er vant til, og at sjansen for å dø i en trafikkulykke er dobbelt så stor som i Norge. For meg fremsto som nevnt trafikken som forholdsvis rolig, selv om det gikk fort for seg på motorveien. Men, etter å ha kjørt rundt i Kambodsja og Vietnam skal det muligens litt til for å overraske meg …
Så lenge du har reiseforsikring, trenger du sannsynligvis ikke å kjøpe ekstra forsikringer når du henter leiebilen. I Portugal spør de om du vil vil leie en bomringbrikke, som fungerer på samme måte som Autopass i Norge. Det koster 120 euro å leie brikken, og i tillegg blir du belastet for hver bompassering. Alternativt kan du velge å kjøre utenom motorveien A22, men vær forberedt på en enorm mengde rundkjøringer og at kjøreturen kan ta dobbelt så lang tid.
Og, det som leiebilselskapene ikke forteller deg: Du kan også kjøre gjennom bomringene uten brikke, og betale for passeringene via nettsidene til det portugisiske postkontoret i etterkant. Gå til denne nettsiden, og tast inn bilens registreringsnummer, f.eks. 17-UO-97. På denne nettsiden kan du senere se hva du skal betale.
Det kan ta én til to uker før beløpet du skylder blir registrert, og du har tre uker på deg fra første passering til å betale.
Les mer om bomstasjoner på motorveien i Algarve, og hvordan du kan betale, på denne nettsiden.
Tips når du skal leie bil i Portugal!
Å leie GPS til leiebilen din, koster i noen tilfeller mer enn å leie selve bilen! Ta derfor heller med din egen GPS hjemmefra, eller bruk mobilen din. Jeg kjøpte en mobilholder med magnet fra Biltema før avreise, som fungerte kjempebra.
Hva bør du oppleve i Algarve?
Hvis du vil unngå andre turister, bør du holde deg på Algarves østkyst, hvor du blant annet finner den hyggelige byen Tavira.
Vi reiste som nevnt utenfor høysesongen, og kjørte også vestover uten å møte på horder av turister. I løpet av uken bodde vi både i Portomao (mange strender og aktiviteter, her er det liv om sommeren!) og Lagos (koselig, eldre by med sjarmerende kafeer og restauranter).
Algarves har en flott kystlinje med dramatiske, gylne klippeformasjoner og steile skrenter. Vi kjørte ut til det populære utkikkspunktet Ponta da Piedade, og lot oss fascinere av grottene, fjellsidene og de høye, smale klippene som naturkreftene har slipt på gjennom utallige år.
For noen år siden var vi på Nordkapp, som gjerne kalles verdens ende. Derfor måtte vi nå selvfølgelig benytte sjansen til å besøke Europas ende, som ligger ved byen Sagres, helt sørvest i Portugal. Et besøk ved utkikkspunktet kan kombineres med et besøk på festningen Fortaleza des Sagres, en dukkert på stranden, og lunsj på en av de hyggelige kafeene i sentrum. Vi spiste ved familierestauranten A Sagres, og var godt fornøyde med både mat og service.
Et annet turområde jeg vil trekke frem, er Benagil. Vi gikk tur oppå de frodige klippene til en stor, inngjerdet åpning hvor vi kunne se ned i den kjente grotten. Når det er varmere i været, kan man bli med på ulike båtturer eller padle selv inn i grotten. For oss var det en annerledes og fin nok opplevelse å betrakte det hele ovenfra, og å høre lydene når havet kastet kraftige bølger inn mot fjellet.
Rundreisen ble avsluttet i Carvoeiro (se artikkelens oppslagsbildet), og her var vi langt fra de eneste turistene! Det er naturligvis ikke uten grunn at den sjarmerende, fargerike, lille byen tiltrekker seg mange besøkende, men av samme grunn var jeg også glad for at vi ikke hadde valgt å overnatte her.
– Nå mangler vi bare én ting for å gjøre turen helt perfekt, sa Henrik. – Is!
En uke i Algarve ble dermed avsluttet under en deilig, varm vintersol på stranden i Carvoeiro, med en diger kuleis i hånden. Som alle andre matopplevelser i Portugal, var det ingenting å utsette på smaken eller omgivelsene.
[:]
1 Comment
Comments are closed.