Her er våre beste tips, etter å ha tilbrakt en måned på den greske halvøya Peloponnes!
Denne våren bestemte vi oss for å gjøre det vi har snakket om lenge: Å tilbringe nesten fem uker i utlandet. Vi ønsket å reise et sted med spennende, barnevennlige og autentiske omgivelser, og god temperatur. I tillegg ville vi unngå å fly mer enn fire timer. Til slutt hadde vi flere interessante reisemål på listen, men endte tilfeldigvis med byen Kalamata på Peloponnes – rett og slett fordi vi fant en leilighet her som vi likte godt!
Det “ekte” Hellas
Med sine rundt 50.000 innbyggere er Kalamata den nest største byen på halvøya Peloponnes, som ligger rundt to og en halv times kjøring vest for Athen. Ifølge boken “Gresk blod – et nærbilde av Hellas” (Alexander Zlatanos Ibsen) regnes halvøya av mange som selve det greske kjerneområdet, og det var her den greske selvstendighetskrigen begynte. Jeg anbefaler forøvrig alle som vil forstå litt mer av Hellas i dag, å lese boken før eller under reisen!
Vi likte at Kalamata var stor og innholdsrik nok til at vi kunne tilbringe fem uker der med små barn, og ha noe gøy å gjøre hver dag. Byen har både en kilometerlang strand, en stor park med flere lekeplasser, en koselig gamleby, og gågater med utallige kafeer og butikker. I tillegg er mulighetene mange for spennende dagsutflukter til idylliske småbyer langs kystene.
Her kan du lese om 10 uforglemmelige dagsutflukter fra Kalamata!
Kalamata er kanskje ikke den vakreste byen på halvøya, men den har flere sjarmerende områder, og for oss var det som nevnt viktigst med mulighet for mange og varierte opplevelser. Ettersom vi reiste om våren, kunne vi både glede oss over fargerik blomstring på trærne rundt oss, og fraværet av andre turister … Jeg kan faktisk ikke huske å ha hørt noe annet enn gresk under oppholdet. Og på tross av at temperaturen ofte lå mellom 23-28 grader, var det få mennesker på stranden. Så les denne artikkelen med forbehold om at vi ikke var der midt i høysessongen i juli og august, da er det sannsynligvis betydelig mer hektisk 🙂
Her ligger en liste med tips til gode og familievennlige spisesteder i Kalamata!
Her er våre beste tips til andre familier, fra ferien vår i Kalamata på Peloponnes:
Kalamata Food Marked / matmarked
Å besøke et lokalt matmarked er et “must” når vi er i utlandet! Hver onsdag og lørdag, omtrent fra soloppgang til rundt kl 14, fylles markedsplassen nordvest i Kalamata opp med fersk frukt og grønnsaker, nøtter, olivenoljer, tørket frukt og mye mer. Markedet foregår både innendørs i en markedshall, og utendørs. Beregn god tid – her er det mye spennende å kikke på, blant annet lokal honning med timian- eller villblomst-smak, de berømte Kalamata-olivenene og tørkede urter fra byens omringende fjell. Markedet har også et område for fersk sjømat.
Flere steder fikk barna stukket til seg små gaver, som en bunt gulrøtter, en pose nøtter, og frukt vi ennå ikke er sikre på hva var … Veldig koselig! (Grekere er generelt begeistret for barn, og i løpet av oppholdet henvendte flere fremmede seg til med barna med småsnakk, smil og komplimenter. Noe våre barn syntes var litt uvant og skummelt …)
Husk! Det er ikke mulig å betale med kort ved de fleste av bodene.
Tips: Det er færre folk og mindre trengsel på markedet på onsdager enn lørdager.
Byparken: Kalamata Railway Park
En av grunnene til at vi valgte Kalamata, var byparken med flere lekeplasser og en permanent, åpen utstilling med gamle tog. Lekeplasser i Hellas er som oftest gjerdet inn, noe som gjør at man som forelder i hvert fall kan slappe litt mer av. Hit dro vi etter frokost mange ganger – hyggelig for oss foreldre å rusle i parken, og gøy for barna med mange ulike lekeplasser, knauser, trær og ikke minst: Tog!
Kalamata sentrum
Kalamata sentrum var kjempespennende å utforske for barna. Her var det fontener, massevis av små kjøretøy-karuseller som det kostet 1 euro per tur, og kafeer som solgte gelato og kaker. Vi fant også en lekeplass vest i sentrum.
Gamlebyen ligger nord for sentrum og er liten, men sjarmerende. Jeg er faktisk usikker på hvor gamlebyen begynner og sentrum slutter … Her spiste vi middag på en tradisjonell, lokal taverna som vi fikk anbefalt, som vi gjerne anbefaler videre dersom du vil ha en autentisk og enkel taverna-opplevelse. Maten var god og hjemmelaget, men ettersom signaturretten “Pork in oven” ikke ble servert før etter 19, fikk vi dessverre ikke smakt på den …
Om du går forbi byens ikoniske kirke, Ypapanti, finner du inngangspartiet til borgen som ble bygd her på 1200-tallet. Går du opp til restene av borgen, får du både innsikt i stedets historie og flott utsikt over byen.
Kjøpe leketøy til barna …
… eller noe som helst annet? Jumbo er et stort varehus ved havnen, som selger det meste av leker og ting til huset. Her får du alt på ett sted. Men det er jo også litt sjarmerende å kjøpe leker til barna i små leketøysbutikker ved sentrum, som for eksempel ToyCity.
Kalamata strand
Stranden er hele to og en halv kilometer lang, og du kan velge deg et område med sand eller småsteiner. Har du barn, kan dere ta med fargeblyanter eller tusjer, og pynte på de fineste steinene dere finner! Vannet er har den nydelige, klare blåfargen som alle skandinavere drømmer om hele vinterhalvåret, og det er ikke vanskelig å finne kafeer langs den sentrumsnære delen av promenaden.
Luna Park
Ved begynnelsen av stranden ligger et lite fornøyelsesområde for barn og ungdom, med en hel del arkademaskiner, shuffle boards og barnekaruseller. Du finner også radiostyrte biler og trampoline. Det mest moderne var et område med VR-seter, der du kunne få mange ulike VR-opplevelser for mellom to og tre euro. Gøy også for de voksne 🙂
Inngang er gratis, men hver attraksjon koster penger.
Kalamata Castle
Nord for gamlebyen ligger inngangspartien til Kalamatas gamle festning. Her kan du rusle opp, utforske de gamle ruinene, og få en flott utsikt over byen.
Trafikken på Peloponnes
Det er greit å ha bil når du har Kalamata som base, slik at du kan dra på dagsturer. Bor du nord for parken, er det også et lite stykke å gå opp og ned til stranden, hvis du reiser med barn. Vi hadde sjeldent problemer med å finne parkering rett utenfor leiligheten vår, som lå mellom parken og gågaten. Parkering er gratis.
Praktisk før reisen din til Kalamata / Peloponnes / Hellas
- Trenger man adapter i Hellas?
Nei. - Hvilken valuta brukes i Hellas?
Euro. - Er det tidsforskjell mellom Norge og Hellas?
Ja, Hellas ligger én time foran Norge. - Kjøring i Hellas – er det noe jeg bør vite?
Jeg leste at man i rundkjøringer har vikeplikt for alle som kommer inn fra høyre, og dette ble praktisert … innimellom! Ellers lærte vi fort at to blinkende, oransje piler i lyskrysset betyr at du kan svinge, men har vikeplikt for gående og/eller kjøretøy.