På tur med elsykkel i Gudbrandsdalen

(Sponset samarbeid) Opplev Gudbrandsdalens maleriske natur og besøk lokale attraksjoner på elsykkel! Det er gøy, enkelt og passer for alle.

Oppholdet ble arrangert av Gvegen.no, derfor er artikkelen å regne som reklame. Ingen har derimot ikke lagt føringer for innholdet i teksten, og alle meninger er våre egne.

Jeg kjøpte min første elsykkel i 2007, og synes fortsatt det er et utrolig gøyalt og praktisk fremkomstmiddel! Under ferier er elsykkel en helt genial måte å få sett mer av omgivelsene på enn man hadde rukket til fots, samtidig som man kommer frem på steder uten bilvei.

Nå gjør den nystartede bedriften DølabikE det enkelt å utforske grusveien og stiene i Gudbrandsdalen på to hjul (med batteri). I skrivende stund har de fjorten moderne sykler, men planlegger å doble antallet. Snart ønsker de også kunne tilby egne barnesykler og sykkelvogner til mindre barn, i tillegg til elsykler med fulldempere for deg som vil prøve deg på terrengsykling.

Syklene vi brukte, koster kroner 600 i dagsleie.

DølabikE leier ut ulike modeller av elsykler. Felles for alle er at de er helt nye, med topp batterikapasitet.

Enkelt å leie elsykkel i Gudbrandsdalen

– Når du kommer med toget til Vinstra eller Ringebu, vil elsyklene og en DølabikE-ansatt stå og venter på perrongen, sier Hans Anton Torgersen fra DølabikE, som er en av guidene våre denne dagen. – Du får et kart og innføring i hvordan elsykkelen fungerer. I tillegg deler vi gjerne lokalkunnskap, tips og anbefalinger.

 

Les mer fra Gudbrandsdalen

 

På DølabikE sin nettside ligger allerede et digitalt kart med forslag til sykkelrute, og oversikt over mange attraksjoner underveis. Snart vil de også lansere en QR-kode som lar deg få kartet rett opp på mobilen. 

Du og følget ditt kan velge å sykle hele dagen, for deretter å returnere elsyklene på togperrongen før dere reiser hjem igjen. Eller dere kan velge å overnatte i Gudbrandsdalen, for eksempel på en av gårdene jeg har skrevet om tidligere.

Fantastisk utsikt fra Falkesteinen

Turen vår denne dagen starter i Fåvang. Vi parkerer ved Extra-butikken, rett ved skulpturen “Mammut” som er en del av kunstprosjektet Veiskille. Her møter vi guidene, og får en innføring i hvordan elsyklene fungerer. Sykkelhjelmer blir naturligvis også delt ut.

Planen er å sykle deler av den gamle pilgrimsleden nordover til Sør-Fron. Vi begynner gjennom Fåvang sentrum og fortsetter videre oppover Brekkomveien, før vi svinger til venstre inn på Kongsvegen. Syklenes turbo-funksjon gjør at de bratte oppoverbakkene nesten oppleves som flatt terreng. Deretter venter en strekning med bratt og steinete skogsti. Snart kjenner jeg melkesyre i lårene og pulsen som slår i halsen – på denne type terreng hjelper ikke batteriene like mye!

– Resten av ruten er i hovedsak på grussti og asfalt, og betydelig mindre anstrengende, lover Hans.

Denne delen av turen byr til gjengjeld på en flott, trolsk natur. Det er nesten umulig å ikke tenke på musikken til Edvard Grieg …

Vi tar en pause ved Høgkleiva tankeplass, med skulpturene “Hovudet”, “Klokkeporten” og “Falkesteinen”. Herfra får vi en helt unik utsikt utover dalen og Gudbrandsdalslågen. Sett gjerne av litt tid her, men husk myggspray! Området rundt Ringebu er beryktet for sine mange, sultne mygg … Et annet tips, dersom du ikke er vant til harde sykkelseter, er å ha med et ekstra sykkelsetepute og tre oppå det originale sykkelsetet … Vær uansett forberedt på å være litt øm i setemuskulaturen de neste dagene!

Utsikten fra skulturen Falkesteinen kan ta pusten fra de fleste …

 

Har du lest romanen “Søsterklokkene” av Lars Mytting, vil du sannsynligvis kjenne igjen skulpturen “Klokkeporten”!
Det er ikke et postkort, det er utsikten din når du sykler i Gudbrandsdalen!

Etter pausen går turen videre via Kleivavegen til prestegården på Ringebu, hvor vi nyter deilig, medbrakt lunsj fra bakeriet Hev blant fargerike blomster i Prestegardshagen. I stabburet er det ofte ulike utstillinger før vi starter på neste etappe videre oppover mot Sør-Fron.

Medbragt lunsj fra Hev i hagen til Ringebu prestegård, med Ringebu stavkirke i bakgrunnen.
Ringebu prestegård er et fint sted for å nyte lunsjen og kanske få med seg en utstilling eller to i samme slengen!

 

Tips til alternativ sykkelrute:

Ta toget eller parker bilen på Ringebu stasjon, og få utdelt sykler. Sykle via Vestsidevegen sørover mot Fåvang. Underveis kan dere se gårder, kulturlandskap og ulike utstillinger. Få gjerne med dere skulpturene som er en del av kunstprosjektet Veiskille, som jeg har skrevet om her!
Dere har nå syklet sørover på vestsiden av Gudbrandsdalslågen. I Fåvang krysser dere elven, sykler gjennom sentrum og fortsetter videre oppover Brekkomveien, før dere svinger inn til venstre på Kongsvegen, slik vi gjorde. Kongsveien vil lede dere inn i skogen og forbi Høgkleiva tankeplass, før dere sykler ut på Kleivavegen og kommer ut ved Ringebu stavkirke. Herfra er det ikke langt til Ringebu sentrum, hvor dere kan returnere elsyklene. Det er også mulig å fortsette nordover, helt opp til Kvam!

DølabikE er et samarbeid mellom bedriftene Værfast, Sport1 Ringebu og Gvegen.
Få med deg skulpturene i kunstprosjektet Veiskille mens du sykler! Dette er “Dragen” i Ringebu.
Skulpturen “Mammuten” i Fåvang.

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no