Har du kjørt på E18 gjennom Bærum på vei til hovedstaden? Kanskje bor du i Oslo, men har aldri dratt på dagsutflukt til nabokommunen? Her er mine beste tips til aktiviteter i Bærum!
Jeg skriver i hovedsak kun om aktiviteter i Bærum som jeg selv har testet. Hvis det gjøres unntak fra dette, vil det være nevnt i teksten.
Listen vil bli oppdatert – ikke minst kommer flere bilder etter hvert!
Egne artikler om innendørsaktiviteter i Bærum og gode spisesteder er under utvikling. Følg Reisepluss.no på Facebook eller Instagram for informasjon med en gang disse publiseres.
Har du tips til noe jeg bør gjøre og skrive om? Send meg gjerne en melding her!
Besøk Bærums Verk
Det ca. 400 år gamle industriområdet langs Lommedalselva huset tidligere et av Norges største jernverk. I dag er Bærums Verk omgjort til et annerledes handelssted med egen skulpturpark. De små trehusene arbeiderne bodde i står fortsatt, og her selges ulike kunst- og håndverksprodukter. For barn er det ekstra gøy å besøke verkstedet til Klart Glass, og se hvordan kunstglass formes over flammene. Et besøk hos Den Lille Sjokoladefabrikken og lunsj ved Pannekakehuset slår også sjeldent feil hos de minste …
Ellers finner du unike kles- og interiørbutikker, kafeer og mye mer på Bærums Verk. Området er såpass lite at du rekker å oppleve alt i løpet av en dag.
Vil du unne deg et ekstra fint måltid, sier ryktene at Værtshuset Bærums Verk (bygd i 1640) serverer svært god mat, men her har jeg foreløpig ikke hatt gleden av å spise selv.
PS Hvert år arrangeres blant annet Høsttakkefest med utemarked, Bærums Verk-dagene og julemarked i desember. Følg med på Bærums Verk sin nettside for datoer.
Gå på tur til …
Enten du vil gå på tur i marka, langs fjorden, klarte opp fjell eller plukke sopp og bær, finnes det en turløype for deg i Bærum.
… Kolsåstoppen
Gå opp på Kolsåstoppen, og du blir belønnet med Bærums beste utsikt! Det er merket sti mesteparten av veien, men det blir forholdsvis steilt mot slutten. Vi gikk ofte opp hit som barn (både frivillig og motvillig …), men det betyr ikke at det er en superlett tur! For å komme til Kolsåstoppen, kan du ta T-banen til Haugen og gå opp Toppåsveien. Tidligere pleide det å være noen få parkeringsplasser øverst i Toppåsveien, men her er det nå bygd hus … Det er derimot lov å parkere i noen av sidegatene til Toppåsveien.
Etterpå fortjener dere kanskje et skikkelig godt, italiensk måltid? Unn dere en sandwich, pizza eller hjemmelagd pasta av høy kvalitet hos Cinque Terra på Kolsås senter!
… Kif-hytta
Blir det for ambisiøst å gå helt til topps, kan dere også avslutte turen ved KIF-hytta. Hytta er p.t. ikke i drift, men utenfor er det flere bord med benker hvor matpakken kan nytes, utsikten er topp også herfra!
… Kalvøya
Det er vanskelig å komme fra Bærum og ikke elske Kalvøya! Gå over broen fra Kadettangen, og du finner flere bademuligheter, stor fotballbane, sandvolleyballbane, kiosk og treningsaparater. Mange har gode minner fra musikkfestivalene som har funnet sted her! Det er aldri feil å legge søndagsturen rundt øya. Ta en pause på sørsiden, hvor du har utsikt utover Oslofjorden og Borøya.
… Dælivann naturreservat
Det er flere naturstier i skogen rundt Dælivann, samt en grusvei hvor det er lett å gå med barnevogn. Ta T-banen til Gjettum og gå derfra, eller parker på Kolsås-Dælivann parkeringsplass. (Gratis sist vi var der.)
… en markahytte
Det er flere hytter med og uten kafedrift i Bærumsmarka. Noen driftes av DNT, andre er privateide. Fra parkeringsplassen ved Øverland gård er det kun en halvtime å gå til barnas favoritthytte, Sæteren gård. Her er det kafé, dyr, bålplasser, hinderløype, lavvo og mulighet for å booke overnatting. For en lengre tur, kan målet være Brunkollen. Denne hytta har også kafé og benker utendørs, og fin utsikt. Det er mulig å parkere på Skytterkollen/Fossum for å gjøre turen til Brunkollen litt kortere.
Det finnes flere markahytter i Bæru, blant annet Mustadkroken ved Sollihøgda og Svartvannshytta ved Skui, men disse har jeg ikke selv besøkt. For tips og informasjon om flere hytter, søk etter Markahytter i Bærum på nettet!
PS Driften av markahyttene er avhengig av at gjestene legger noen kroner igjen i kafeen. Dersom du har med egen matpakke og drikke, er det derfor uheldig å nyte denne i eller rett utenfor kafeens lokaler – akkurat som det ikke er vanlig å ta med egen mat på vanlige kafeer.
… et vann (og ta en dukkert!)
Det er noe helt annet å sitte ved et stille vann omgitt av skog, enn på svaberg ved fjorden. Jeg klarer ikke bestemme meg for hva jeg liker best, men to vann i Bærum kan jeg uansett anbefale: Burudvann i Lommedalen, og Østernvann like ved Oslo-grensen. Begge steder er det bare 10-15 minutter å gå på grussti fra parkeringsplassen til vannet, men ønsker man en lengre tur er det flere stier i områdene. Her er det også fint å plukke bær og sopp om høsten.
… Vestmarksetra og Nedre Gupu
Fra parkeringsplassen Vestmarksetra utfartsparkering er det massevis av turmuligheter i skogen! Her ligger også to markastuer, som jeg ennå ikke har rukket å besøke: Furuholmen og Gupu Gård. En kort gåtur fra parkeringsplassen ligger Nedre Gupu, med lavvo, bålplasser, utedo, gapahuker, bord, benker og natursti og lekeplass for barna. Dette er et populært mål for barnefamilier både om sommeren og vinteren!
Lei kano, kajakk eller SUP
Bærum Maritime Senter holder til ved Høvikodden, og leier ut kanoer og kajakker. Du kan leie for to timer, en dag, eller kjøpe årskort. Bor du i Bærum og ønsker å padle på fast basis, kan du melde deg inn i Bærum kajakklubb.
Dra på båttur med Rigmor eller Rigfar (og overnatt på en øy!)
Om sommeren går Norges eldste rutegående treferger fra kaien på Kadettangen i Sandvika rundt til øyene i Asker og Bærum. Jeg husker så vidt at vi dro på klassetur med en av båtene på barneskolen … Litt nostalgisk, og veldig hyggelig. Hopp av på en av øyene, og ta en senere ferge tilbake til Sandvika.
Selvplukk i Bærum
Hvorfor ikke plukke egne bær, frukt og grønnsaker? Gårder med selvplukk i Bærum er: Vestre Frogner gård, Ringi gård, Haslum gård, Avløs gård, og Berger Nordre Gård.
Sykkeltur på Fornebu
Halvøya hvor landets tidligere hovedflyplass holdt til er fortsatt preget av byggearbeider, men mye er også klart! Det deilige med å sykle rundt her, er at området er fullstendig flatt 🙂 Kjøp med fantastisk, vegansk mat fra Seeds kafé, ta en runde i Nansenparken før du unner deg en badepause på for eksempel Storøyodden badeplass. Du kan også parkere sykkelen i nærheten av Quality Hotel Expo, og gå på den koselige stien langs vannet ned til Sjøflyhavna Kro på østsiden.
Nordvest på halvøya ligger Lilløya naturreservatet med våtmark og et unikt fugleliv.
Vil du avslutte dagen med shopping, tar du turen til kjøpesenteret Fornebu S.
Badstue ved Kadettangen
Jeg har ennå ikke testet KOK sin badstue på Kadettangen i Sandvika, men kan ikke se for meg annet enn at det må være en annerledes og kul opplevelse! Mer info kommer når/hvis jeg prøver dette selv 🙂
Tren utendørs
Dette har jeg heller ikke testet ut selv, men det er altså flere muligheter for å trene gratis på utendørsapparater i Bærum, blant annet i Stabekkparken (beliggenhet ca. ved Nyveien 24), på Kalvøya og i Kolsåsparken (beliggenhet ca. Bekkestien 11). Utenfor Bærum Idrettspark på Rud kan du også trene utendørs i Tufte-parken, til venstre for hovedinngangen.
Gå på kafé
En av mine favorittaktiviteter! Enten for å møte venner, eller jobbe. Les mine personlige anbefalinger til kafeer i Bærum her.
Hopp i havet!
Det er massevis av flotte badeplasser i Bærum, og disse har jeg testet så langt:
Kadettangen
Fikk nylig et skikkelig løft med ny sand, nytt stupetårn, ny lekeplass og ny kiosk. Fin strand, og gressplen hvis du vil unngå sand overalt. Tettpakket om sommeren, bare fem minutter å gå fra Sandvika stasjon, godt med parkering (men likevel kaotisk på solskinnsdager …)
Kalvøya
Som nevnt tidligere i artikkelen. Har to badestrender, og mange små bukter og klipper man kan bade og hoppe fra. Stor gresslette med plass til ballspill hvor det tidligere har blitt arrangert både festivaler og fotballcuper – her behøver man ikke ligge oppå hverandre. Har kiosk og (gamle) toaletter. På Kalvøya får du litt av den samme følelsen som når du besøker en av øyene i Oslofjorden, uten at du behøver å reise med ferge.
På østsiden av øya er en egen strand for naturister.
Storøyodden
Der rullebanen på Fornebu hovedflyplass før sluttet, ligger nå en stor og populær strand. Her er det stappfullt på varme sommerdager! Det er tilrettelagt for rullestolbrukere, i tillegg finnes kiosk, dusj og toaletter på stedet. Blir du lei av å ligge og steke i stolen, inviterer den digre gressletten og volleyballbanene til ballspill. (En bit av den gamle landingsstripen er bevart, du finner den omtrent midt på gressletta!) Halvøya er også full av fine kyststier.
Det er rundt ti minutter å gå fra parkeringsplassen i Lomviveien, og litt lengre fra nærmeste busstopp, Fornebu Vest.
Det er mange flere badeplasser på Fornebu. Gå langs kyststien på østsiden av halvøya til du finner din egen perle!
Høvikodden badeplass
Rett nedenfor Hennie Onstad kunstsender ligger Høvikodden badeplass, en favoritt blant barnefamilier. Stranden er forholdsvis liten, men omgitt av gressletter badegjestene kan spre seg utover.
Min favoritt
Min “hemmelige” perle er den litt skjulte stripen som strekker seg fra sørsiden av Hennie Onstad kunstsenter og bortover mot Det norske Veritas. Her finner du i hovedsak voksne som nyter solen og bader i ro og fred. Nydelig sandbunn når du kommer to-tre meter ut i vannet, og utsikten mot Borøya og Saraholmen er så fin. Her kan du ligge i fred, lese og kikke på båtlivet.
Burudvann
En helt herlig, fredelig plass i Lommedalen. (Bortsett fra på solfylte dager i fellesferien – da kan det bli folksomt.) Fin sandstrand, noen benker, en fastmontert grill, toaletter. Jeg har sett mange ha med oppblåsbare båter og kose seg på vannet. Synes du det blir for folksomt på stranden, kan du rusle langs vannet og finne en mer privat plass ved skogkanten. Her er det også populært å telte. Som nevnt tidligere i artikkelen, er det rundt 10 minutter å gå på grussti fra parkeringsplassen.
Østernvann
Her har jeg faktisk ennå ikke badet selv, kun gått tur. Området har ingen sandstrand, men du kan bade fra demningen, badebryggen og svabergene på øst- og sørsiden av vannet.
Tips til innendørsaktiviteter i Bærum, samt aktiviteter som egner seg spesielt for barn, kommer snart i egne artikler!