Tatt av vinden på Fuerteventura

Vurderer du å velge Fuerteventura fremfor de andre Kanariøyene? Bli bedre kjent med øya som nesten bokstavlig talt tok meg med storm …

For å være helt ærlig har Fuerteventura aldri stått øverst på ønskelisten min. Den har vel strengt tatt ikke engang stått på listen. Men da jeg fant en fristende yoga-retreat der, endte Henrik og jeg med å bestille en ukes ferie i Corralejo uken før kursstart.

Forventningene var moderate. Bildene viste en tørr øy i brun-oransje fargetoner dekket av lavastein. Vi leste om kraftig vind. Og en februartemperatur tilsvarende en gjennomsnittlig norsk sommer. Med andre ord ikke overveldende varmt.

Her kan du besøke små pittoreske landsbyer og spise fersk fisk på lokale restauranter.

Fordommene mine mot Kanariøyene var absolutt tilstede. Endeløse rekker av  restauranter som pusher overprisede, smakløse hamburgere og pizzaer, menyer på syv språk, slitsomme innkastere, britiske fotballpuber,  overfylte salgsboder med saronger, oppblåsbare haier og håndklær med kart. En klam turistfelle.

Og ja, Fuerteventura viste seg å ha alt dette. Men også mye mer. Selv om turisme er øyas største næring, føltes det ikke som å vandre rundt i en litt sliten fornøyelsespark. Her kan du besøke små pittoreske landsbyer og spise fersk fisk på lokale restauranter. Fuerteventura er kjent for sine mange bade- og surfemuligheter, og med over hundre og femti vakre strender å velge blant er det lett å unngå å klyngene med britiske charterturister.

reisetips_fuerteventura16 reisetips_fuerteventura12 reisetips_fuerteventura13

 

Tatt av vinden

Navnet Fuerteventura betyr “sterk vind”. Landskapet er forholdsvis flatt, og vinden ulte i ørene og rev i håret hvor enn vi gikk. Det er ikke uten grunn Fuerteventura er et populært valg blant surfere og kitere! Pakk derfor med hårstrikk, cap, hårbøyle eller hva enn du foretrekker for å holde håret på plass. Ha i bakhodet at korte skjørt og kjoler ikke alltid er et lurt valg.
reisetips_fuerteventura19

 

Beste restauranter på Fuerteventura

Det sier seg selv at vi ikke rakk å spise oss gjennom hele øya på to uker, men vi besøkte en hel del kafeer og restauranter. Utvalget var overraskende stort og variert. Her var noe for enhver smak, enten man foretrakk biffhus, fersk sjømat på  bryggen, vegetarmat eller lokale delikatesser. Det var lett å finne sunn, glutenfri og lavkarbo-mat, noe som sannsynligvis skyldes de mange helsebevisste surferne som har slått seg ned på øya.
Prisnivået var overraskende lavt, med rundt femten euro for en middag.
Vi ble fortalt at det ikke var vanlig å gi ti prosent tips som i Norge, men å runde opp beløpet hvis man var fornøyd. Var man veldig fornøyd og hadde spist et stort måltid, kunne man naturligvis legge ved et par euro ekstra.

Ettersom vi leide en leilighet med kjøkken i nærheten av supermarkedene Mercadona, Eurospar og Hiper Dino, som alle hadde store ferskvaredisker og grønnsaksavdeliner, lagde vi flere middager selv med deilige, spanske råvarer.

Her trekker jeg frem tre spisestedene som skilte seg positivt ut:

  • Las Marquisinas (i Corralejo)
    Det var nesten som å vandre i en klisjé: Fullmånen lyste opp den mørke nattehimmelen da vi ruslet langs strandpromenaden til Las Marquisinas vår siste kveld på øya. Fiskeestauranten skulle være en av de flotteste og dyreste i byen, men hovedrettene kostet ikke mer enn en gjennomsnittlig norsk lunsj. Etter å ha vurdert paello, mix seafood platter og dagens fisk innbakt i salt, endte vi med det siste. Retten skulle stå førti minutter i ovnen, og i mellomtiden bestilte vi reker stekt i olje og hvitløk som smakte helt, helt himmelsk.
    Det var en helt spesiell opplevelse å sitte  under varmelampen og månen og spiste fersk fisk mens bølgene rullet innover stranden bare noen meter unna.
    (Jeg klarte ikke å glemme rekene med hvitløk og olivenolje, og overtalte deltagerne på yoga-retreaten uken etter til å bli med tilbake. Samtlige bestilte denne forretten, og alle elsket den. Paellaene vi bestilte til hovedrett, var også førsteklasses. Deltagerne var så fornøyde at de dro tilbake hit to dager senere. Gjett hvilken forrett de bestilte …)
reisetips_fuerteventura21
Dagens fisk bakt i salt og servert ved bordet.
reisetips_fuerteventura20
Nyt et bedre fiskemåltid mens bølgene slår innover stranden noen meter unna!

reisetips_fuerteventura22

  • Restaurante Casabell
    Vi oppdaget denne perlen mellom Antigua og Puerto Rosario da vi var på vei hjem fra en dagsutflukt og ble sulte. Langs den øde veien oppdaget Henrik plutselig et skilt, og svingte inn en grusvei:
    – Det sto noe om en restaurant, forklarte han.
    Stedet viste seg å  være en liten perle. Vi ble møtt av pent kledde servitører og vist til et bord med utsikt mot steinovnen hvor deler av menyen ble tilberedt over åpne flammer. Interiør var koselig og romantisk i lys mur og mørkt tre, i bakgrunnen lød rolig jazz. Vi bestilte ulike retter, og hadde ingenting å utsette på maten. Heller ikke de baconsnurrete dadlene eller mousse-desserten vi fikk “på huset”. Nam! Absolutt verdt et besøk.
  • Los pinchitos ( La Lajares)
    Vi leste at geitekjøtt og geitost  var av øyas spesialitet, og dro hit for å smake. Inne gikk praten høyt og livlig på spansk, dette var tydeligvis et populært sted blant lokalbefolkningen. Menyen på engelsk tilsa at de også var vant til turister, men det gjorde ikke atmosfæren mindre autentisk. Kelneren så fornøyd på oss da vi bestilte hver vår geitestuing (til 10 euro), og bekreftet  at retten var husets spesialitet.
    Porsjonen med grovhakket geit, kraft, poteter løk, kraft og krydder var rause og smakfulle, så geitestuing kan absolutt anbefales ved et besøk på Fuerteventura.
Geitestuing.
Geitestuing er en av øyas spesialiteter.

Leie bil på Fuerteventura

Det er enkelt å komme rundt med buss på Fuerteventura, men vi valgte likevel å leie bil. For rundt 1200 kroner får du leiebil for en uke. Veiene på øya er fine og det er enkelt å finne parkeringsplass. Vi dro på flere dagsturer til småbyer, og det var praktisk å kunne ha ekstra klær, solkrem, håndkler og lignende liggende i baggasjerommet.
reisetips_fuerteventura3
Vi dro på dagsutflukt til den lille landsbyen El Cotillo.

reisetips_fuerteventura2 reisetips_fuerteventura1

Aloe vera over alt

Planten aloe vera trives i vulkanøyas tørre, varme klima, og det utnyttet befolkningen naturligvis godt. Et titalls aloe vera-butikker og -fabrikker lå spredd over hele Fuerteventura, og her kunne man kjøpe alt fra aloe vera-sjampo til after shave og drikke.
Vi besøkte en av butikkene i La Olivia, og fikk et kjapp foredrag og demonstrasjon av planten. Som souvernir fra denne ferien valgte vi å kjøpe med en bodylotion og drikke, og fikk en liten aloe vera-plante med på kjøpet som vi skal se om vil vokse videre hjemme i stuen …
reisetips_fuerteventura15 reisetips_fuerteventura14

Yoga på Fuerteventura

Det er mange muligheter for å drop-in på ulike yoga-sentre. Jeg kan på det sterkeste anbefale yoga med Frauke og Elena Benedi, som blant annet har timer på Endorfina club. Les mer om min yoga-retreat på Fuerteventura i neste artikkel som publiseres i løpet av en uke!
reisetips_fuerteventura18
I Corralejos hovedgate møter du for det meste andre turister.
reisetips_fuerteventura17
VI var tilfeldigvis i Corralejo første helgen i mars, da det årlige karnevalet gikk av stabelen. Paraden varte i flere timer, og festen fortsatte til soloppgang.
reisetips_fuerteventura12
La Olivia er et fint mål for en dagsutflukt med buss eller leiebil.

 

Praktisk å vite når du skal til Fuerteventura

  • Du kan betale med kredittkort de fleste steder, men det er greit å ha noen euro-sedler som backup.
  • Du trenger ikke adapter på Fuerteventura.
  • Vannet i kranen bør ikke drikkes, men kan brukes til å pusse tennene med.
  • Under siestaen midt på dagen er alle småbyene fullstendig “døde”.

reisetips_fuerteventura10 reisetips_fuerteventura9

reisetips_fuerteventura8
Sanddynene utenfor Correlejo på nordøst siden av øya var et av høydepunktene.

[:]

Jeg er tekstforfatter og journalist, og driver bloggen Reisepluss.no